Novellák

Mikor az ember kerekedik

Ki vagyok? novellaciklus kezdő novellája.

Amikor az ember teste kerekedik, azt mindenki észreveszi. Icikepicike párnácskáink, melyeken mi kényelmesen szunyókálunk éjjel, nappal némán sikoltoznak a villamoson minket mustráló férfiaknak. Hiába is magyaráznánk, hogy csak egy gombócot ettünk, mentes kólát ittunk, és a gyerek után is állandóan loholunk. A kerekedő popsinak és a hurkásodó hasnak mindenki előbb hisz. Naná, hiszen ott illegeti magát szégyentelenül! Persze, sok múlik az ideálon. Van, aki a kerek formákat szereti. No, annak érdemes kerekedni, gömbölyödni! Jöhet egy extra drazsé a három gombócra, küldhetjük utána a nagymama öttonnacukros málnaszörpjét és elég, ha csak a kanapéról morgunk a gyerekre, ha túl vehemensen táncol a konyhaasztalon. Megasszonyosodni szép dolog, nincs szégyen a kerekedésben, de azért jobb féken tartani, ahogy a gyereket.

Amikor az ember hasa kerekedik, több opció is lehetséges. A: Férfi és sörhasat ereszt. Nincs mit tenni, bort kell inni, attól majd kinyílnak a borvirágok és lesz mit tenni a vázába, ha jönnek a vendégek. B: Nő és babát vár. Ez természetes folyamat. Beindul a kerekedés, mígnem az ember szinte elgurul, majd jön a nagy laposodás, amivel együtt a kapcsolat is ellaposodik. Jönnek az izgi meglepetések, hogy nem is a terhesség volt nehéz, amikor ketten voltunk egy test a babával. Jön a férj és ő is egytest akar lenni, de nem lehet, mert a laposodó has és a kerekedő mell közé a baba fészkelődött be. Ez aztán a fordulat!

Amikor az ember életkora kerekedik, akkor vagy 10 vagy 20, 30, 40, 50, 60, 70 vagy 80, esetleg 90 vagy 100 éves. A képlet mondjuk ugyanaz: szoroztunk tízzel, hiszen nulla van mindig a végén. Azért persze nem mindegy, hogy éppen hányadik kerekség következik. Aki 10, még gyerek, csupa izgalom neki ez a szám. Aki 20, már felnőtt, vagyis annak hiszi magát. Aki 30, annak már nem újság a szülinap, de a haverok még igényt tartanak egy jó bulira. A 40 a kapuzárási pánik időszaka, pedig manapság sokan kis sem nyitják még addig a kapukat. Az 50 már fél évszázad. Az már valami. A 60 az öregedés előszobája, 70-nél pedig már szabályosan sírba teszik az embert a fiatalok. Aki betölti a 80-at, az a legkerekebb, hiszen mindenhol görbül, talán még a hátán is. A 90 szinte matuzsálem, örülni kell, ha van még az embernek foga. 100 után pedig már csak a guinness rekordok nyilvántartása számolja az éveket. No, meg a miniszterelnök, hogy kinek küldjön aláírásos levelet.

Én is kerekedem lassan. A testem kicsit gyorsabban, de még belefér. Illetve nem, a nyári koktélruhába már nem férek bele. A hasam is csak azért gömbölyödik, mert ma nagyon finom volt az ebéd. Az életkorom a legkitartóbb. Már öt éve kerekedik és üzeni, egészen a születésnapomig kitart. Utána diétázik kicsit és majd öt év múlva újra rágyúr és kerekedik kicsit. Bár a négyesben nincs semmi kerek.

 

Kép: pixabay