Novellák

Modern állatmese – A Tigris és a Nyuszi

Stílusgyakorlat Hajnóczy Péter A hangya és a tücsök című írása kapcsán.

Igazi tavaszeleji zsongás volt az erdőben, amit Nyuszi ki is használt egy korai nagytakarításra, amíg arra nem ugrált Tigris. Nyuszi feszülős mackóban és egy vékony szvetterben sepregetett, miközben lelkesen zengett valami skót beütésű lírikus költeményt. Egyenletesen koptatott cirokseprűje szorgosan járt a kezében, miközben szigorúan a telekhatárán kívül gyűlt halomba az őszi falevél. Nem véletlenül hirdette a bejárat mellett egy jókora tábla, hogy Nyuszié a legszebb porta kerek e Pagonyban. Épp a refrént harsogta, amikor szeme sarkából meglátta a vígan szökdelő Tigrist. Elviselhetetlenül vidámnak látszott és jól láthatóan semmi dolga nem akadt. Nyuszi már előre bosszankodott, hogy a semmirekellő Tigris minden falevelet szét fog hordani szertelen ugrándozásával. Azért felöltötte jószomszédi mosolyát és köszöntötte:

-Mi járatban errefelé? Szép az idő, nemde?

-Hogyne, hogyne! Éppen ideális egy kis éltető testmozgásra.

-Ebben egyetértünk. Én is előkaptam a melegítőmet és takarítgatok kicsit – majd végigsimított ruházatán, melyet a „Hónap dolgozója” bónuszból vásárolt.

-Ááá, én arra nem fecsérlem az időmet. Majd a szél elhordja a leveleket, s ha nem, annál jobb. Belefekszem egy jókora kupacba és onnan nézem éjjel a csillagokat.

Nyuszi bajusza idegesen remegni kezdett. Inkább témát váltott.

-Mitől ilyen vidám, kedves Tigris? Talán valami különlegesen jó hírt kapott máma?

-Oh, nem. Nincs rá különösebb okom, ha csak nem elég indok a napsütés, a reggel, a madárcsicsergés és a kupacokba sepert falevelek. Lazítson maga is, Nyuszi! szomszéd

Tigris ezzel a lendülettel belevetette magát az egyik megrakott halomba. Lábát keresztbevetette és rákezdett egy ír dallamra. Nyuszi nagy fújtatva hessegette el a leveleket az orra elől. Alig bírta türtőztetni magát.

-Tigris úr! Mi volna, ha valahol máshol örülne ilyen határtalanul? Vagy inkább menjen és tegye hasznossá magát, dolgozzon végre valamit!

-Nem kell úgy mellre szívni, Nyuszi! Dolgozom én eleget. Hétfőtől vasárnapig, rugalmas munkabeosztással.

-Ugyan, ugyan, nem kell itt hencegni! Mégis milyen munkát képes maga egy napnál tovább végezni?

-Life coach vagyok, kérem. Specialitásom a munkahelyi konfliktusok és a burnout elkerülése. Jövő hónapban ráadásul Londonba megyek előadni egy neves konferencián.

Nyuszi meghökkent Tigris nagyképű bejelentésén. Tűnődve mérlegelte mennyi lehet az igazságtartalma a hetvenkedő szavaknak, majd morogva odabökte:

-Akkor akár Milne úrhoz is benézhetne, és tanácsolhatná, hogy váltson karriert mielőtt végleg elszalad vele a képzelet!

 

Kép: mafab.hu