Duplafedeles történetek, Sorozatok

A Zsuzsanna-per – 5. rész

Hosszú és álmatlan éjszaka után Zsuzsanna hatalmas táskákkal a szeme alatt, smink nélkül, megtörten hívott taxit. A rendőrségre vitette magát. Egy tagbaszakadt rendőr fogadta és kérdezte meg, hogy miben segíthet.

– Vizsgálatot szeretnék indítani magam ellen.

A rendőr csak egy pillanatig jött zavarba, utána monoton hangon belekezdett az eljárásba. Kikérdezte az asszony adatait és az esetet, ami kapcsán az eljárást kérvényezi. Zsuzsanna az éjjel arra jutott, hogy csak egyetlen módon tisztázhatja magát, ha ez egyáltalán lehetséges. Ez a mód pedig egy független nyomozó bevonása, aki megvizsgál minden vallomást, nyomot, alibit. Akkor ki kell, hogy derüljön az igazság!

A rendőr jól végezte a dolgát. Néhány napon belül idézést kapott Zsuzsanna, Sebestyén és a két férfi az őrsre. Felvették a vallomásaikat, kivonult egy egység a családi házhoz és kérdezősködtek a szomszédoktól is. Senki nem tudott semmilyen konkrétummal szolgálni. Senki nem vett észre semmit Zsuzsanna viszonyából, de persze el tudtak képzelni róla mindent. Elvégre mindig a fiatal nő a gyanús, ha a férje pénzéből él. Így végül a nyomozás záródokumentumában megállapították, hogy bár Zsuzsanna mindent tagad és a szóban forgó viszony férfi tagjának kiléte ismeretlen, két vallomás szól egy ellen a megcsalás vádjában.

A fiatalasszony alig hitte el, hogy a független szakértők sem láttak át a szitán és pusztán azért, mert két vallomás szólt egy ellen, az ő verzióját találték hiteltelennek. Utolsó szalmaszálként a fellebbezésbe kapaszkodott és kérvényezte, hogy újra nézzék át az ügyet és külön hallgassák ki a két férfit, aki úgymond rajtakapta őt valakivel. Hetekig nem történt semmi. Egy esős napon végül telefont kapott a rendőrségről, hogy másnap kihallgatják a két férfit, de ha nem derül ki semmi új, akkor ejtik az ügyet végleg.

Másnap egy fiatal és lelkes nyomozó hívatta a két férfit. Azok nyeregben érezték magukat a pályakezdő, feltörekvő rendőr láttán. Akkor hervadt le a mosoly az arcukról, amikor közölték velük, hogy a kihallgatáson külön vesznek majd részt. A nyomozó feltette a már jól ismert kérdéseket és sorra pipálgatta az előző vallomást. Semmi eltérést nem tapasztalt. Egyetlen kérdése maradt, amire nem kapott választ:

– Hol volt Zsuzsanna, amikor meglátták azzal a férfival?

– Az öltözőbe mentek épp be. Tökéletesen alkalmas rejtekhely egy ilyen légyottra, hiszen hatalmas burjánzó szőlő nővi be.

A rendőr megköszönte az együttműködést, majd kivitette a férfit és egy másik ajtón behozatta a kettes számú tanút. A kihallgatás hasonlóan zajlott. Sorra pipálgatta az egyező válaszokat, majd zárásként ismét feltette a kérdést:

– Hol volt Zsuzsanna, amikor meglátták azzal a férfival?

– Az öltöző felé mentek, amit a medencéhez építettek kintre. Nyilván azt hitték, ott senki nem láthatja meg őket, hiszen dúsan benövi a borostyán.

A nyomozó úgy tett, mintha ismét pipálna egyet a lapon, majd kivitette ezt a férfit is. Csendben, mosolyogva csukta be az aktákat.

Két héttel később Zsuzsanna hivatalos küldeményt kapott, melyben értesítették az ügy lezárásáról. Gondterhelten olvasta a hosszas jelentést. Még nem jutott a végére, amikor megszólalt a kapucsengő. Sebestyén állt az ajtóban, kezében egy bontott levéllel. Ő is megkapta a hivatalos eredményeket, de ő rögtön a végén kezdte. A záró sor láttán pedig azonnal autóba ült. Ez állt a papíron: „A viszony fennállásáról tanúskodó két férfit letartóztatták rágalmazásért, erőszakoskodásért és hamis tanúvallomásért. Bizonyítást nyert ugyanis saját vallomásaik által, hogy az ügyben Zsuzsanna teljesen ártatlan.” Zárásként megírták, hogy a szőlő és a borostyán buktatta le a két férfit, akik azóta beismerő vallomást is tettek.

Zsuzsanna tehát ártatlannak bizonyult, Sebestyén pedig amilyen heves volt a haragban, olyan alázatos a bocsánatkérésben. Hazafelé már ketten mentek. Este miután a nő elaludt, a férfi még hosszasan figyelte őt és nem győzött betelni vele. Nem értette, hogyan nem látta saját maga is az igazságot, de kimondhatatlanul hálás volt, amiért feleségéről kiderült az igazság és ilyen körülmények között is hűségesnek bizonyult.

 

A második borító alatti történet: Dániel próféta könyve 13. fejezet