Az elmúlt három hónap bezártsága és az egészségügyileg extra tudatos életmód nem feltétlenül kedvezett a környezettudatos életmódnak. Akik velem együtt ebben a cipőben járnak, azoknak hoztam néhány tippet, hogyan térhetnek vissza a régi, tudatos kerékvágásba, kezdhetnek “új életet”.

Sokan talán teljesen elhagyták az eddig kialakított szokásaikat és visszatértek az egyszerűbb műanyag csomagolásokra, gyors megoldásokra, hogy minél kevesebb időt töltsenek a piacon és a boltokban. Én is így tettem, sőt sok esetben még választásom sem volt. A pékárut a nagy áruházakban például előre csomagolva nejlonzacsikban adják még most is, ez most nekik előírás. De nem is kesergek ezen tovább, jöjjenek a tippek!

1. Mérd föl a jelenlegi helyzetedet!

Ahhoz, hogy bármit újra lehessen kezdeni, vagy új alapokra lehessen helyezni, a legfontosabb, hogy tisztában legyünk a körülményeinkkel, lehetőségeinkkel és a céljainkkkal. Légy őszinte magaddal, mert ezen múlik, hogy reális célok felé indulj majd el és ne kudarccal záródjon ez az elhatározás.

2. Szedd össze a vágyaidat határok nélkül!

Készíts egy listát a vágyaidról, azokról a kisebb és nagyobb célokról, amiket el szeretnél érni, be (vissza) szeretnél vezetni a háztartásodban, a mindennapi életedben. Nem kell óriási dolgokra gondolnod. 

3. Fésüld össze a két listát!

A kövezkező lépés, hogy összefésülöd a lehetőségeidet és a vágyaidat, amiből megszületik az a lista, amit utána elkezdhetsz megvalósítani. Ha valamelyik vágyadról, tervedről kiderülne, hogy most épp nem reális cél, akkor se ess pánikba, mert rengeteg dolgot tehetsz a Földért, az élhetőbb jövőért!

4. Adj a céloknak határidőt és találj ki jutalmat magadnak!

Mindenképpen készíts ütemtervet, hogy mit mikor akarsz pontosan elkezdeni, bevezetni vagy épp kivezetni a haztartásodból. Ettől lesz mérhető a dolog és így tudod majd értékelni is a munkádat a hónap végén vagy az év végén. Ekkor jön el majd a jutalmazás ideje is. 🙂 Szép dolog, hogy valamit megvalósítottál, de találj ki valami kézzelfogható jutalmat is, ami motivál, ha éppen nehéz tartani magad az elhatározáshoz.

  • közös limonádézás fém szívószálakkal, amiket beszereztél;
  • piknikezés az újraszalvétákkal és ökozsákokkal;
  • néhány óra énidő a saját készítésű szépségápolási szerek kipróbálásával;
  • kenyérsütés egy új recepttel, miután beszerezted a kenyeres zsákokat;

… és a lehetőségek száma végtelen.

Végül néhány egyszerű tipp, amivel érdemes elkezdeni a zöldülést:

  • Újabb szempont bevezetése a szelektív hulladékgyűjtésben! (ha eddig semmit nem gyűjtöttél szelektíven, akkor kezdj el egy félét gyűjteni és fokozatosan építsd be a többit is a háztartásodba)
  • Kétszer is gondold meg, hogy szükséged van-e arra, amit meg szeretnél venni!
  • Amit hosszútávon szeretnél használni, abból tartós és a legkevésbé szennyező megoldást válaszd!
  • Az eldobható műanyag szatyrok helyett használj vászontáskát vagy hálós szütyőt!
  • Ha teheted, komposztálj!
  • Annyit főzz és vásárolj, amennyit biztosan meg fogsz enni és nem romlik rád!
  • Inkább friss termékeket vásárolj és ne tartós konzerv és zacskós megoldásokat!
  • Használ természetes alapanyagú tisztítószereket! (ecet, szódabikarbóna, citrom, víz…)