Persze, ki akar zöld karácsonyt, ha fehér is lehet?! Én most nyilván nem a hóhelyzetre gondolok, hanem a karácsonyi ünneplés, ajándékozás és étkezés körül felhalmozódó szeméttermelésre. Vajon csak egy szép álom a zöld karácsony vagy lehet valóság is?

Néhány apró trükköt hoztam nektek, amivel már idén zöldebbé tehetitek a karácsonyotokat, akár egyetlen fillér költség nélkül, de természetesen ezt már embere válogatja.

1. Vedd számba, hol termelsz hulladékot az ünnepek folyamán!

Első és legfontosabb lépés, ha felfedezed, mivel termeled a legtöbb szemetet a karácsonyi készülődés és ünnep során. A teljesség igénye nélkül írok pár dolgot: csomagolás, egyszerhasználatos díszek, kelleténél nagyobb fa, kis kiszereléses vegyszerek a takarításhoz, porfogó ajándékok…

2. Gondolkodj az alternatívákon!

Persze, ezt könnyű mondani, de milyen ajándék az, amit nem csomagolunk be? És mit adjunk a századik unokatesónak, akit valamiért muszáj megajándékozni? Ezekre is mondok néhány alternatívát. Csomagolásnak például első lépésben az is megteszi, ha ajándéktasakba pakolunk, hiszen azt később újra felhasználhatja az ajándékozott. Szintén apró és jó lépés, ha nem műanyagba, hanem papírba csomagoljuk az ajándékot. Ma már arra is rengeteg kreatív ötlet van, hogyan használjuk ízlésesen csomagolásra akár újságpapírt. Néhány kreatív ötletet találsz nálam is a Pinteresten.

Az egyszerhasználatos díszek helyett adja magát, hogy tartós, ízléses, könnyen variálható díszeket vegyünk. Vagy készítsük el magunk természetes alapanyagokból: termésekből, textilből, teásfilterből, de természetesen a határ a csillagos ég.

A fa kérdése mindig vitákat szül. Van, aki a cserepes fára esküszik, de a városiak ezt gyakran megvétózzák. Más a műfenyőre szavaz, mert azt évekig használja, de sokak szerint az sem elég tartós. Egy biztos, a kelleténél nagyobb vagy külföldi fát semmiképp nem érdemes venni. És természetesen nem kell minden körülmények között ragaszkodni a fához sem. Ha apró lakásban élünk, vagy tudjuk, hogy nem is nagyon leszünk otthon, hogy kiélvezzük a fa látványát, megelégedhetünk a fenyőágakkal is.

A tisztítószerek persze nemcsak karácsonykor jönnek szóba, de ilyenkor hajlamosak vagyunk a ragyogásért felesleges dolgokat is kipróbálni, melyek később csak állnak a polcon, majd mennek a szemétbe. Fontos tudatosítani, hogy inkább a jól bevált dolgokból tarsunk otthon nagyobb kiszerelést, vagy használjunk házi megoldásokat. Erre több praktikát is megosztok mostanában az Instagramon.

A porfogó ajándékok elleni legjobb javaslatom pedig az ehető, házi különlegességek vagy a használati tárgyak. Akár egy-egy Lanehoka-termék.