Sokatok kedvence a bélelt kenyeres zsák, ami két alapvetően fontos tulajdonságot ötvöz: légáteresztés és szigetelés. Hogyan lehetséges ez és mire kell figyelni a bélelt kenyeres zsák használatánál?

A kenyeres zsákoknak belül PUL bélésük van, ami egy speciális anyag. Mielőtt megrettennétek, hogy egy tipikusan mosipelusok készítéséhez használt anyagról van szó, természetesen ez az anyag élelmiszerbiztos is. Ökotex 100-as minősítéssel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy szigorúan vizsgálva van, mennyi kémiai anyaggal találkozott a textil a gyártás során. Ez az anyag természetesen nem tartalmaz egészségre káros anyagokat.

A PUL anyag rendkívüli tulajdonsága, hogy vízhatlan bevonatának köszsönhetően megtartja a nedvességet, ugyanakkor lélegzik is. Nyilván kevésbé, mint egy pamutvászonzsák, de nem zár hermetikusan, ami az élelmiszereknél rendkívül fontos. Ezt a két tulajdonságot nem könnyű ötvözni, hiszen ellentétei egymásnak, így a számos előnye mellett némi figyelmet igényel a bélelt kenyeres zsákok használata is:

  • Mivel lélegző, nem garantált, hogy hetekig frissen tartja a benne tárolt pékárut. Kiszáradásra eddig nem érkezett hozzám panasz, de fontos, hogy ne várjunk csodát! Csak zárt rendszerben (hermetikusan bezárva) maradhat teljesen puha a kenyér hosszú távon.
  • A másik nehézség, hogy a lassú lélegzés miatt bepárásodhat, dunsztolódhat a zsák tartalma, ami gyors penészedéshez vezethet. Erre eddig egy panasz érkezett hozzám. Összegyűjtöttem néhány praktikus tanácsot, amit követve jó eséllyel elkerülhető a penészedés.

Tippek-tanácsok:

    1. Ne várjunk csodát! A mai kenyereket arra találták ki, hogy 2-3 napon belül megegyük őket. Éppen ezért a kenyeres zsákba is annyi pékárut tároljunk, amennyit várhatóan 2-4 nap alatt el tudunk fogyasztani.
    2. Semmiképpen ne tegyük melegen a zsákba a pékárut! Ilyen esetben perceken belül bepárásodik a zsák és kiváló tenyésztalaj alakul ki a penészgombák számára.
    3. Ha egyik nap nem eszünk a kenyérből, akkor is nyissuk ki a zsákot és szellőztessük meg pár pillanat erejéig. Ezzel elkerüljük a párásodát, nem pállik be a kenyér.
    4. Időnként mossuk ki a zsákot magas hőfokon, hogy ezzel is fertőtlenítsük! Mivel a mosható pelenkákat is magas hőfokon (90°C) kell mosni, a PUL anyag bírja ezt, de hosszú távon veszít a vízzáró tulajdonságából. Javaslom, alapvetően inkább 40°C-on mosni a zsákokat.

Bízom benne, hogy ezek alapján könnyedén fogjátok tudni használni a bélelt kenyeres zsákjaitokat!