Sokszor kérdezitek, melyik szütyőbe mennyi zöldség, gyümölcs fér, vagy éppen mennyit bírnak a zsákok. Itt van egy kis segítség.

‘S’ méret

20×20 cm-es hálós vagy textil szütyőkbe apró gyümölcsök, zöldségek férnek.
Például: kelbimbó, mogyoró, meggy, eper, ribizli, hónapos retek és fokhagyma…

‘M’ méret

20×30 cm-es szütyőbe már kényelmesen elfér a legtöbb zöldség és gyümölcs, ami egy átlagos bevásárlás alkalmával előkerül. Nagyjából 6 db paradicsom, 3-4 paprika, 10 gomba, 3-4 alma, 4-5 barack.

‘L’ méret

30×40 cm-es szütyőkbe a hosszú répák, kígyóuborkák, a terebélyes saláták is kényelmesen elférnek. Ebbe akár egy teljes, kisebb méretű bevásárlást be lehet pakolni. 4-5 paradicsom, 2-3 paprika, 2-3 alma, 2 répa. Ennek a méretnek azonban megvan az a hátránya, hogy nehezebb terményekkel telirakva már jelentősen veszít a tartósságátból, főleg akkor, ha hosszan cipekedésre is használjuk. Ha szeretnénk teljesen megtölteni krumplival, óvatosan, alulról is tartva emeljük meg a zsákot, szállításhoz lehetőleg tegyük egy erősebb vászonzsákba, kosárba is.

***

A hálós szütyők tüll anyagból készülnek, ami egy speciális poliészter anyag. Tartós, sokáig használható és jól bírja a mosást is, de éles tárgyak könnyen beleakadhatnak és kiszakíthatják. A száras gyümölcsökkel is óvatosan bánjunk, mert nagyobb súllyal kitömött zsákot akár az is kihasíthatja, ha szerencsétlenül van elhelyezve benne.

A hálós szütyők kétféle záródással készülnek. A zsinóros egyszerűen a zsák szájának két végén meghúzva a zsinórokat már záródik is, ugyanakkor az asztalra lerakva szépen lassan kinyílhat. Ezt akkor javaslom, ha inkább kézben szállítjuk a vásárfiát vagy fellógatva tartjuk benne otthon a hagymát, répát… A másik fajta a rugós behúzóval zárható zsák, ahol a kis műanyag “stop” fixálja a zsák száját, ami ettől nem tud kinyílni.