Javában tart már a tanév. A gyerekek naponta viszik a kis szendvicseiket az iskolába, óvodába, de valljuk be, mi felnőttek is magunknál tartunk egy-egy kis uzsonnát a táskánkban. Örök dilemma, hogy mibe pakoljunk, ha a folpackot és az alifóliát kerülni szeretnénk. Nekünk nagyon beáltak a szendvicstartók. Mutatom, miért!

Mielőtt a mosható szendvicstartókra rátérnék, gyorsan felvonultatom az általam eddig próbált vagy látott lehetőségeket, hogy jobban lássuk az újraszalvéta előnyeit és esetleges hátrányait.

1. Folpack és alufólia

Mindkét megoldás nagyon praktikus. Nem potyog belőle a morzsa, nem csöpög ki a lekvár, de rendkívül környezetszennyező az előállításuk és alapvetően csak egyszer használhatjuk fel. Nem sok olyan gyereket, kamaszt láttam, aki kilapogatta az alufóliát a másnapi tízóraijához. Ja, igazából egyet sem láttam.

2. Szendvicses doboz

Szintén jól zár, könnyű tisztítani és ezt már jóval többször tudjuk használni, mint az előbbi fóliákat. Hátránya, hogy üresen is pont ugyanannyi helyet foglal, mint megpakolva. Ráadásul nem is pehelykönnyű. Számomra azért sem vált be ez a megoldás, mert a szendvicsem szétnyílt mindig a dobozban és alkotóelemeire bomlott. Annak pedig semmi értelmét nem láttam, hogy a dobozon belül még bebugyoláljam szalvétába.

food-4152715_1920

3. Papírszalvéta

A papírszalvéta hamar átnedvesedik és könnyen kinyílik. Az eddig felsoroltak közül talán ennek a legjobb az előállítás-lebomlás mutatója, de ha hozzáteszem, hogy életem során nem egy vagy két szalvétát használok el, máris romlik ez a jó kis érték. Nekem már csak az átnedvesedés és szétesés miatt sem vált be.

4. Újraszalvéta

És akkor jöjjön az újraszalvéta! Nem kell nagyon mondanom, de nekem ez vált be, különben nem is varrnék ilyeneket. Az előállítása talán nem ennek a leggazdaságosabb és környezetbarátabb, de ha hozzáteszem, hogy ezt éveken keresztül napi szinten használom, máris jobban megéri. A speciális hajtásmódnak köszönhetően nem potyog ki belőle a morzsa, jól zárható a tépőzárak által pontosan a szendvicsre igazítható.

A PUL bélése miatt pedig tartja a lekvár és paradicsomcseppeket, sőt még tisztítani is egyszerű egy nedves kendővel. Kétségtelen hátránya, hogy a szendvics összenyomódhat benne, (ahogy a folpackban, papírszalvétában is). Ja, és ahogy a nevében szerepel, ez a szalvéta még mosható is mosogépben!