Gyakori kérdés, hogyan szabad mosni a termékeimet, illetve utána szabad-e őket vasalni. Természetesen mosni mindegyiket szabad, sőt adott időközönként kell is, de a vasalás kérdése már nem ilyen egyszerű!

MOSÁS

Mosni a legtöbb terméket 30-40 °C-on szabad. Ami csak pamutból készül, pamutzsák, piknikszett, tornazsák, azokat 60°C-on is moshatod. A hálós termékeket jobb alacsonyabb hőfokon tisztítani, de szerencsére ezeket nem is kell túl sűrűn. Sok almát vásárolhattok a hálós szütyőben, mire megérik majd egy mosásra!

A PUL béléssel rendelkező szalvétákat és kenyeres zsákokat szintén moshatod 60°C-on, de ezt nem javaslom, mert hamar veszít majd a kiváló vízhatlan tulajdonságából. Itt is inkább a 30-40°C az ajánlott. Szintén ide tartoznak a mosható sminklemosó pamacsok, melyek 100% pamutból készülnek, de könnyen teliszöszölhetik a mosógépedet, ha túl nagy hőfokon mosod, nem beszélve arról, hogy meg is keményedhet. Minél melegebb a víz, annál több vízkő tud lerakodni a frottírszőröcskékre.

Végül a vízlepergetős tornazsákok, melyek speciális bevonatú szövetből készülnek. Ezeknek a mosását hivatalosan csak kézzel, 30°C-ig javasolják, mert nagy mértékben elveszthetik hosszú távon a vízlepergető tulajdonságukat.

VASALÁS

A vasalásnál hasonló csoportokra bonthatóak az általam készített termékek. Ami teljesen pamutból készült, az természetesen vasalható, ahogy bármelyik pamut ruha. A tüll anyagra azonban nagyon kell vigyázni, hiszen poliészter, így nagy hő hatására megolvad, ami sem a vasalónak, sem a zsáknak nem tesz jót.

A PUL bélések elméletileg alacsony hőfokon, inkább egy másik texilen keresztül vasalhatók, de én nem javaslom. Ezen kívül úgy vélem, nincs is erre szükség, hiszen a kenyeres zsákok belsejében nem tragédia néhány apró gyűrődés, ahogy a mosható szendvicstartókban sem. Mivel poliészterről van szó nem is fog nagyon gyűrődni ez az anyag. A szendvicstartók pamut külső oldala viszont könnyen gyűrődik a mosásban, de ez lógatással szinte teljesen orvosolható, illetve használat közben nagyon hamar kisimul.

A vízlepergető tornazsákok anyagát semmi esetre nem javaslom vasalni!

Utolsó jó tanács: A zsákokban többnyire poliészter zsinór van, ami nagy hő hatására szintén megolvad. Ha tehát a zsákok tetejét vasalnád, számolj ezzel és légy óvatos, vagy egyszerűen, ne vasald ki a behúzót, hiszen az első használatnál úgyis beráncosodik!